Duiken op Yap staat vooral bekend om de enorme manta’s. Het is een van de weinige plaatsen waar je je ze gegarandeerd kunt tegenkomen. De manta’s behoren tot een groep vaste bewoners die het hele jaar rond het eiland zwemmen.
Manta’s gegarandeerd!
Veel soorten koraal
Tropisch weer, helder water
Koraalduivels en rifhaaien
Houd je van grote vissen? Wil je tussen de manta’s duiken?
Elke ochtend trekken ze naar ‘Cleaning Stations’ waar ze door kleine rifvisjes van parasieten worden verlost. Yap Divers heeft al vele Cleaning Stations ontdekt en zal deze tijdens het duiken op Yap graag aan je laten zien. Behalve de duiken met manta’s op Yap zijn er natuurlijk ook vele ander vissen te bewonderen. Er zijn vijf verschillende soorten clownvisjes die rondom Yap zwemmen. In het westen van Yap kun je onder andere koraalduivels en de rifhaaien zien. Op aanvraag kunnen er ook nachtduiken worden gemaakt.
Duikseizoen Yap
Het klimaat op Yap en Palau is tropisch met warme, redelijk stabiele temperaturen (25 tot 30°C). In principe kun je het gehele jaar op Yap duiken. November en december zijn vaak wel maanden met harde wind. De gemiddelde watertemperatuur rondom Yap en Palau is 28°C. Het zicht onder water is gemiddeld 30 meter. Duiken Yap is een paradijselijke bestemming voor duikers en snorkelaars. Hier duikt u bij de duikschool van Yap Divers, een vijfsterren PADI-duikschool. De Yap Divers beschikken over vijf snelle speedboten die u in korte tijd naar de duikstekken varen. Het water rondom Yap is kraakhelder, het zicht is gemiddeld 30 meter. De koraalriffen zijn afwisselend en visrijk. Er zijn hier meer dan 200 prachtige harde en zachte koralen te vinden.
Stenen als betaalmiddel
Yap staat qua duiken vooral bekend om de aanwezigheid van de manta’s. Bij niet-duikers staat Yap ook wel bekend om het gebruik van stenen als betaalmiddel. Het gaat hier om ronde, platte stenen (een soort molenstenen) met een gat in het midden, zodat de munt aan een stok kan worden geregen. Hoe groter de steen (rai genoemd), hoe hoger in het algemeen de waarde. Ook de ouderdom van de steen kan aanzienlijk aan de waarde bijdragen. Sommige stenen kunnen meer dan 4.500 kg wegen; de koers wordt in onderling overleg bepaald. Momenteel wordt er nog op heel beperkte, min of meer symbolische wijze gebruikgemaakt van dit primitieve betaalmiddel. Dit is niet bedoeld voor de toeristen, maar voor de bewoners onderling.
Ga nu duiken bij Yap!
Op aanvraag kunnen er ook nachtduiken worden gemaakt.