Duiken Turkije

Duiken in Turkije: Wrakken uit de eerste wereld oorlog!

Reis samenstellen Bekijk alle accommodaties

Duiken Turkije

Turkije is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt voor een duikreis. Maar, sinds 2021 is het gebied waar wrakken uit de eerste wereldoorlog liggen geopend voor recreatie en tech duikers. Het betreft de beroemde wrakken van Gallipoli, die nu onderdeel uit maken van een onderwater museum. Waar voorheen alleen onderzoekers welkom waren in het gebied, is nu elke recreatieve/tech duiker welkom. Een bijzondere duikbestemming voor iedereen want veel wrakken verkeren nog in goede staat terwijl ze al meer dan 100 jaar op de bodem van de zee liggen.

De diepte van de wrakken bij Gallipoli

In totaal zijn er nu 16 wrakken uit de 1e wereldoorlog gevonden. Volgens de geschiedenis moeten er nog 6 wrakken zijn, maar hun locatie is nog niet bekend. De 16 wrakken die wel gevonden zijn betreffen Engelse, Franse en Ottomaanse oorlogsschepen en onderzeeërs.  Er ligt zelfs één Australische onderzeeër. De diepte varieert van twee onderzeeërs op snorkel diepte (3m), tot verschillende oorlogsschepen en onderzeeërs tussen de 10 en 84 meter. Er zijn voldoende wrakken voor recreatieve duikers om tot 40m op te duiken. Voor tech duikers kunnen wij voorzieningen regelen betreft CCR benodigdheden én helium. In de reizen, die hieronder te vinden zijn, staat een compleet overzicht van de wrakken.

De slag om Gallipoli (Gallipoliveldtocht)

Tussen 25 april 1915 en 9 januari 1916  vond de Slag om Gallipoli plaasts, op het schiereiland Gallipoli in het toen nog Ottomaanse Rijk. De Britten en Fransen, de geallieerden, hadden een gezamenlijke operatie opgezet om Istanboel (de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk) te veroveren en een zeeroute naar Rusland te realiseren. Ook Canada, Australië en Nieuw-Zeeland ondersteunden de geallieerden in deze strijd.

Er werd ca 8 maanden lang en heftig gevochten, maar de geallieerden slaagden er niet in om de Turken te overmeesteren. De geallieerden trokken zich uiteindelijk terug. Voor de Turken betekende dit een grote overwinning. Van beide kanten waren er zeer grote verliezen – geschat wordt ca 250.000 mensen aan elke kant.

Film tip: Gallipoli met Mel Gibson uit 1981

EWDR organiseert duikreizen naar Gallipoli

In samenwerking met onze lokale partner in Gallipoli organiseren wij duikreizen van een week. We hebben zowel mogelijkheden voor recreatie duikers (tot 40m) als tech/wrakduikers. Hieronder vind je ons actuele aanbod naar Gallipoli.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Klik hier om uw accommodatie te kiezen