Oman is net voorbij het erg drukke Egypte maar ook weer niet te ver weg om een halve wereldreis te moeten ondernemen. Duiken in Oman is net even wat anders! Het is er vooral rustig, geen tientallen dagboten. Je voelt je er uniek.
De laatste jaren zijn de mogelijkheden om te duiken in Oman erg gegroeid. Eerst kon je alleen terecht in basic hotels maar nu kun je kiezen uit allerlei soorten verblijf. Zoals boetiek hotels, barastihutten, grote resorts met veel faciliteiten en er zijn een liveaboards in het noorden en zuiden van Oman! Uiteraard kun je je duikreis ook verlengen met een (korte) rondreis om meer van het land te ontdekken. Een bezoek aan de hoofdstad Muscat is meer dan de moeite waard. Ook een 2- of 3-daagse tocht door de woestijn met een bezoek aan een wadi en de oude hoofdstad Nizwa is echt een belevenis. Een kanttekening is wel dat het leven in Oman niet goedkoop is zoals in Egypte, maar gewone Westerse maatstaven.
Als je een bestemming zonder massatoerisme wilt en als duiker het rijk voor je alleen wilt hebben, ga dan absoluut duiken in Oman!
Naar Oman tijdens de Ramadan geeft wat beperkingen. Wellicht is het een idee om buiten deze periode te reizen. Kijk hier wanneer de Ramadan is.
Duiken Oman | de duikregio’s
Ruwweg zijn er in Oman drie duikregio’s met elk hun eigen karakter. Het beste duikseizoen voor duiken in Oman is september – juni. Het is dan niet te warm. Zicht is van december tot maart tot ongeveer 10-20 meter. De rest van het jaar wel tot 40-50 meter.
Doordat Oman op een kruispunt van een aantal zeeën ligt en bovendien in de route van de moesson kan het water soms groen zijn door de grote hoeveelheid plankton. Niet best voor het zicht maar daar krijg je voor terug dat er erg veel vis zwemt. Duiken in Oman kenmerkt zich dan ook door de grote hoeveelheid vis die je zult zien. De luipaardhaai is een haai die je tijdens de duiken in Oman kan tegenkomen!
Duiken Oman | Musandam
Het plaatsje Khasab ligt in Musandam in het uiterste noorden van Oman. Een vreemde plek eigenlijk want het ligt niet aan de rest van Oman vast maar ten noorden van Dubai en Fujairah. De vlucht gaat rechtstreeks naar Dubai en dan nog een transfer van ca. 2,5 uur. Het warme groene water vanuit de Arabische Golf naar het westen en de Golf van Oman naar het oosten zorgt voor een enorm divers marineleven. Diepe drop-offs, veel plankton en grote jagers die daarop af komen. Dolfijnen, manta’s, zebrahaaien, walvishaaien, soms zelfs een hamerhaai. Duiken doe je hier tussen grillig gevormde rotsen en kliffen, de fjorden van Oman. Een uitstekend thuis voor talrijke vissoorten. Grote jagende murenes, zwermende scholen vis en keizersvissen wisselen elkaar hier af. Meer dan 25 duikstekken waar je praktisch alleen op duikt.
Duiken in Musandam is daarnaast nog eens bijzonder voordelig!
En als je tijd heb, is het een absolute aanrader om een hike door het Hajar gebergte te maken. En niet vergeten een liveaboard met een traditionele dhow. Tussen de fjorden is dat echt een prachtige belevenis.
Duiken Oman | Muscat
Bij de hoofdstad Muscat kun je misschien wel de beste duiken maken van Oman. De Daymaniat eilanden zijn een beschermd natuurpark en dat merk je aan het onderwaterleven! Een zeer gezonde visstand, grote koraaltuinen en diepe dropoff’s. Het zijn 9 eilanden op 18 km van de Batinah kust. Riffen met harde en zachte koralen die starten op 5 meter tot 30 meter met kleurrijke rifvissen, groupers, manta’s, schildpadden en roggen. Van juni tot oktober kan je hier walvishaaien spotten. Vanuit Millenium Hotel duik je bij alle eilanden. Als je bij het Sifawy verblijft, kan je een dagtrip met 3 duiken maken naar de meest oostelijke eilanden.
Onder Muscat is het in de vele baaien en bij Al Fahal eiland ook prachtig duiken. Het eiland Al Fahal ligt op 4 km van het vaste land en is door de kalksteen en mergel een uitstekende omgeving voor tweekleppige schelpdieren, koraal en algen. Je vindt hier dus diverse vis- en harde en zachte koraalsoorten. Er is ook een swim-through, een wrak op 30 meter en steile riffen tot op 40 meter met scholen barracuda’s. Haaien worden meestal bij de zandbanken gezien en gigantische adelaarsroggen in de verte. Orca’s en walvishaaien worden soms ook gespot. Ras Abu Dawood is ook zo’n mooi eiland met steile wanden aan de oostkant en ondiepe riffen aan de westkant. Rifhaaien, schildpadden en pijlstaartroggen. Een wrakduik naar een vrachtschip op 16 meter is ook een aanrader. Aan deze kant van Muscat ligt ook het Al Munassir wrak.
Duiken Oman | Salalah
Als je echt nieuwe duikstekken wilt ontdekken, dan is het uiterste zuiden de place-to-be. In het zuiden vaart een liveaboard die je de beste duikstekken rondom de Hallaniyat eilanden laat zien. Dit is voor echte avonturiers en pioniers omdat je met de liveaboard ook op zoek gaat naar nieuwe pareltjes onder water. Zicht varieert van 10 tot 30 meter omdat het aan de oceaankant ligt maar trekt daardoor wel weer roggen, manta’s, bultruggen en dolfijnen. Inmiddels zijn er ook duikscholen in Mirbat, 80 km ten oosten van Salalah. Baaien met kelpwouden en prachtige koralen en een overvloed aan vissen en nudibranchs. De duiken zijn veelal vanaf de kant tot ongeveer 18 meter diepte.
Duiken in Oman is echt de moeite waard
Sinds maart 2018 is het verplicht om online een visum aan te vragen voor Oman. Dit kunt u regelen via de volgende link: https://evisa.rop.gov.om/