Duiken Malta

Reis samenstellen

De Maltese Archipelago

Op slechts 3 uurtjes rechtstreeks vliegen vanaf Amsterdam ligt de Maltese Archipelago. Deze archipelago is met een oppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer een van de kleinste ter wereld. Alleen de drie grootste eilanden – Malta, Gozo en Comino – zijn bewoond. Malta is het grootste van de drie eilanden en het culturele, commerciële en administratieve centrum. Gozo is het op een na grootste eiland en meer landelijk; het staat bekend het mooie landschap en de open ruimtes. Comino, hoewel grotendeels onbewoond, is een populaire bestemming voor dagjesmensen en wandelaars.

Bezoekers van de eilanden worden vaak aangetrokken door het mediterrane klimaat, dat wordt gekenmerkt door hete zomers en milde winters. Maar er is nog veel meer om ze bezig te houden, waaronder uitgestrekte stranden, een bloeiend nachtleven en 7.000 jaar intrigerende geschiedenis. Oh, en voor we het vergeten, je kan er ook heel mooi en divers duiken!

Duiken op en rond Malta, Gozo en Comino

Duiken in de Maltese Archipelago is divers met vaak zeer goede duikomstandigheden. Zo is levert het heldere water rondom de eilanden bijna altijd een goed zicht op onderwater van zo’n 20 tot 40 meter. Daarnaast is er weinig tot geen stroming, met uitzondering van de diepere wrakken die verder uit de kust liggen. Voor elke duiker is er iets wils, zo kunnen tec duikers naar hartelust op diepe wrakken duiken én kunnen beginnende duikers op verschillende ondiepe duikstekken prachtige ontspannen duiken maken. Voor de ervaren recreatieve duiker is de keuze nog ruimer. Er zijn in totaal wel 100 duikstekken om op te duiken, waarvan ongeveer de helft van de stekken vanaf de kant bereikbaar is en de andere helft met de boot. Qua watertemperatuur is het in januari/februari het koudst, te weten 16C en in Augustus is het het warmst, namelijk 26C. Je kan het hele jaar duiken op en rondom Malta.

Twee van de beste duikstekken in Europa!

Wist je dat de duikstek The Blue Hole of Gozo bekend staat als één van de mooiste duikstekken? De Blue Hole is een cirkelvormige rotsformatie, een zinkgat in het kalksteen dat ongeveer tien bij vijf meter breed is. Het gat is een beschut zwembad omdat het wordt beschermd door een rand van rots, en duikers kunnen veilig de zee in en uit gaan. Blue Hole wordt vaak ‘s middags gedoken wanneer de wind begint op te lopen en andere duikplekken steeds ontoegankelijker worden. De diepte in de Blue Hole is ongeveer 15 m. Een prachtige boog of onderwaterraam leidt vanuit het gat naar de open zee op 9 m diep. De wanden van het gat zijn bedekt met kleurrijke koraalbuiswormen, sponzen en ander klein zeeleven. Buiten is er een groot aantal grote rotsblokken. Aan de andere kant van het raam is een grote grot. De Blue Hole-duiken worden meestal gecombineerd met duiken in Azure Reef (voorheen Azure Window) of Coral Gardens. De Blue Hole kan worden bereikt na een harde wandeling van 200 m over de rotsachtige kust, maar de duik is zeker de moeite waard om daar uitrusting te dragen.

 

De andere beroemde duikstek is op Malta zelf, namelijk Cirkewwa. Cirkewwa is een van de meest bezochte duikplekken op Malta. Het is gelegen aan de noordwestkust van Malta. Er is voor elk wat wils om te duiken in Cirkewwa: gemakkelijk ondiepe duik in Susie’s Pool met een Madonna-standbeeld, twee diepe wrakken (patrouilleboot P29 en sleepboot Rozi), twee prachtige natuurlijke bogen (rechts/groene boog en links/witte boog), en een rif met veel doorzwemtunnels/grotten. De wrakken P29 en Rozi werden tot zinken gebracht als duikattractie. De maximale diepte van deze wrakken is 34-36 meter.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Klik hier om uw accommodatie te kiezen