Corona Policy

Reis samenstellen

Langzaam maar zeker opent de wereld en is reizen weer mogelijk. Een fantastische ontwikkeling die wij bij EWDR zeer toejuichen. We begrijpen dat ondanks de positieve ontwikkelingen er ook nog veel onzekerheden en vragen zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als uw reis geannuleerd wordt of als u zelf niet meer kan reizen vanwege corona? Allemaal logische vragen waar wij graag verder op in gaan.

Code Geel, Oranje en Rood

De Nederlandse overheid werkt met een kleurcodes om de algemene veiligheid in een land te categoriseren. Bij landen met het coronavirus betekenen de kleurcodes daarnaast het volgende in het land of gebied:

Groen: geen coronamaatregelen die van invloed zijn op de reis / het verblijf
Geel: coronamaatregelen met beperkte invloed op het dagelijks leven
Oranje: het dagelijks leven is ontwricht, mogelijk geldt er een inreisverbod
Rood: dit land of gebied is totaal afgesloten zonder uitzicht op in- en uitreizen

Bij EWDR bieden wij reizen aan naar landen die op groen, geel en oranje staan. Groen en geel spreken voor zich. Voor oranje bestemmingen geldt dat we vooraf bekijken of het realistisch is naar de bestemming te reizen, wat vaak zo blijkt te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat inmiddels alle grote tour operators net als EWDR hebben besloten ook oranje bestemmingen aan te bieden.

Handige links:

Vaccinatie & test eisen

Veel landen, wereldwijd, hanteren een test en vaccinatie beleid. Zo mag je veel landen niet meer in als je niet gevaccineerd bent. Een negatieve PCR-test en/of antigen test is ook vaak een toelatingseis. In sommige gevallen gelden daarbij nog extra uitgebreide maatregelen zoals het nogmaals testen op Covid-19 bij aankomst op de bestemming. Kortom, behoorlijk wat nieuwe eisen waar u van op de hoogte moet zijn. Bij EWDR doen we ons best om altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen omtrent het beleid van onze bestemming, maar u bent zelf uiteindelijk verantwoordelijk voor het inwinnen van de juist informatie.

Naast alle nieuwe procedures omtrent het uitreizen zijn er ook nieuwe regels als het gaat om terug reizen naar Nederland en België. Deze procedures wijzigen regelmatig en het is belangrijk deze in de gaten te houden.

Handige links:

Risico’s mitigeren 1: Verzekeren

Regeren is vooruitzien, maar in het geval van COVID-19 en alle politieke ontwikkelingen is het enorm lastig met zekerheid toekomst plannen te maken. Daarom adviseren we vanuit EWDR nu nog meer dan vroeger om een goede reis & annuleringsverzekering af te sluiten.

Toen COVID-19 net begon besloten verschillende reisverzekeringen geen dekking te bieden voor COVID-19 gerelateerde zorg in gebieden met code oranje. Inmiddels is een gedeelte van de verzekeraars hier weer op terug gekomen. Ons advies luidt dan ook: zorg voor een reis- en annuleringsverzekering waar je ook voor corona gerelateerde kosten gedekt bent! Corona gerelateerde kosten zijn niet enkel medische kosten als u zelf corona zou krijgen, maar denk bijvoorbeeld ook aan lokale quarantaine kosten die u moet maken als u of iemand in uw reisgezelschap positief test.

Handige links:

Risico’s mitigeren 2: Flexibele vliegtickets

Ze zijn soms iets duurder, maar een flexibel vliegticket kan soms het verschil maken tussen een reis annuleren en verzetten. Kunt u niet meer reizen maar kan de reis nog wel uitgevoerd worden? Dan zijn onze algemene annuleringsvoorwaarden van toepassing. In het meest slechte scenario betekend dit dat u uw geld én vakantie kwijt bent. Maar, in het meest positieve scenario kunnen we alles verplaatsen, en als dat kan doen we dit graag voor u. Flexibele vliegtickets bieden ons enkele ruimte om uw reis te verzetten. Als de vlucht verplaatst kan worden kunnen we vaak in overleg met onze lokale partners kijken of er nog valt te schuiven.

Uw geld terug als wij annuleren

Annuleren wij uw pakketreis? Dan heeft u recht op uw geld terug binnen 14 dagen. Wij annuleren uw duikreis als deze redelijkerwijs niet meer uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld omdat de luchtvaartmaatschappij de vluchten geannuleerd heeft of omdat het land zijn grenzen heeft gesloten.

Code oranje is geen reden op zich voor annuleren. De meeste reizen kunnen prima uitgevoerd worden op code oranje bestemmingen. Mocht er sprake zijn van een concrete onveilige situatie dan zijn er wel mogelijkheden.

In de regel geldt; als wij de reis verantwoord kunnen uitvoeren is kosteloos annuleren niet mogelijk.

Veel gestelde vragen

Mag ik kosteloos annuleren als mijn reis naar een land gaat met code oranje?  
Als de situatie werkelijk onveilig is mag u uw pakketreis dan kosteloos annuleren. U moet wel kunnen aantonen dat het op de plek van uw bestemming niet meer veilig is. Het moet gaan om ‘onvermijdbare en buitengewone omstandigheden’ die grote gevolgen hebben op uw pakketreis of op uw reis erheen. Code oranje op zich zelf of een onveilig gevoel is dus niet genoeg om de reis kosteloos te annuleren.

Ik voldoe niet aan de vaccinatie & test eisen van mijn reisbestemming, mag ik kosteloos annuleren?
Nee. U kunt wel uzelf o.a. bij Centraal Beheer hier tegen beschermen als het gaat om het niet krijgen van een vaccinatie op advies van uw arts. In alle andere gevallen wordt dit ook door de verzekeringsmaatschappij niet gedekt.

Ik moet bij thuiskomst in quarantaine en wil dit niet, mag ik kosteloos annuleren?
Nee. Wij kunnen uw reis veilig uitvoeren en een quarantaine verplichting is geen beperking op de uitvoering van uw reis.

Ik kan niet reizen door een positieve PCR test en/of antigen test, mag ik kosteloos annuleren?
Nee. Ook hier geldt dat wij de reis konden uitvoeren maar dat u helaas door een positieve test niet mee kon. Een goede annuleringsverzekering biedt uitkomst in dit scenario.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen