Wrakduiken Zwarte Zee

Wrakduiken Zwarte Zee met de Auguste Piccard | Ontdek de wrakken

Reis samenstellen

Wrakduiken Zwarte Zee

Odessa | Oekraine

Vanaf: € 1725

Huisje Vliegreis inbegrepen
 • NOB ledenreis
 • Wrakduik specialisatie
 • Door Roel van der Mast
 • 28 sep  – 05 okt 2019

Direct reisadvies? Bel gerust 0546 - 454 040

Laat uw reis op maat samenstellen

De NOB heeft voor 2019 een bijzondere reis in het verschiet. Een duikreis naar de Golf van Odessa in de Zwarte Zee van zaterdag 28 september tot en met zaterdag 05 oktober. Aan boord van de Auguste Piccard verblijven we 7 nachten en zal er in plaats van een deco-biertje voor de liefhebber ook een deco-wodka gedronken worden. NOB-er Roel van der Mast zorgt voor de instructie van de NOB specialisatie wrakduiken. Het wordt een waanzinnig mooi eigen wijs avontuur. Zin om mee te gaan?

De Zwarte Zee is grotendeels onbekend als duikgebied. De zeer ondiepe Zwarte Zee heeft een laag zoutgehalte en heeft dus geen koralen. Het onderwaterlandschap is heuvelachtig, met veel zeegras, een ongelooflijke hoeveelheid mosselen, garnalen en scholen met kabeljauw. De zee bevat naast het zeeleven ook een grote schat vanuit de vorige eeuw: talloze onbekende wrakken, die door jullie verder ontdekt gaan worden. Ons schip Augusto Piccard is een voormalig onderzoeksschip dat de afgelopen jaren meer dan 100 wrakken heeft ontdekt en in kaart heeft gebracht.

Ga aan boord van de Augustine Piccard en ga mee de Zwarte Zee op! Dit schip heeft al meer dan 100 scheepswrakken ontdekt en wordt nu gebruikt om door middel van een liveaboard naar wrakken te duiken. Met een maximum van 12 personen is het geschikt voor groepen.

De Zwarte Zee is als duikgebied nog vrij onbekend. De zeer ondiepe zee heeft door overvloedige aanvoer van zoetwater door grote rivieren een laag zoutgehalte. Daardoor zijn er geen koralen. Het onderwaterlandschap is heuvelachtig, met veel zeegras, een ongelooflijke hoeveelheid mosselen, garnalen en talloze kabeljauw. Het bevat echter een grote schat van de vorige eeuw – talloze wrakken die nog grotendeels onbekend zijn. Vooral dat laatste maakt de Zwarte Zee een bijzonder duiklocatie.

Voor wrakduikers is de Zwarte Zee een walhalla. Er liggen heel veel scheepswrakken, van de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog. Van kleine houten bootjes tot torpedojagers. En veel wrakken zijn waarschijnlijk nog niet eens ontdekt!

Liveaboard Auguste Piccard

Je verblijft 7 nachten op de Augustine Piccard op basis van volpension. Er is een douche, wc, airconditioning, koffie en thee. De salon is uitstekend geschikt voor een gezellig samen zijn en het duikdek is groot genoeg voor de capaciteit van het schip.

Sinds kort is het schip aangepast voor duikers waardoor het nu mogelijk is om toegang te krijgen tot de mysterieuze wrakken op de bodem van de Zwarte Zee. Het is een zeer ruim en comfortabel schip met maximaal 12 duikers.

Er zijn 4 2-persoons hutten met stapelbedden op het benedenden. Tevens zijn er 2 hutten op het hoofddek en 1 hut op het bovendek, waarvan er 1 met een stapelbed en 2 met een 2-persoonsbed zijn voor alleengebruik.

We maken in totaal 15 duiken naar verschillende wrakken.

Begeleiding 1 op 5

8-daagse NOB Ledenreis wrakduiken op de Zwarte Zee
€ 1725 p.p.

Inclusief

 • Vlucht Amsterdam – Odessa
 • 7 nachten aan boord in een gedeelde 2-persoonshut
 • Verblijf o.b.v. volpension
 • NOB Wrakduik specialisatie
 • Lesmateriaal, brevet en NOB-boek
 • Instructie door Roel van der Mast

Reisdatum

28 september – 5 oktober 2019

Begeleiding door Roel van der Mast

Als je Roel van der Mast niet kunt bereiken, zit hij onder water. Zo kennen zijn vrienden hem ook; als een bevlogen duiker en geduldig instructeur, voor wie het doorbreken van de waterspiegel voelt als thuiskomen.

Die passie deelt hij met zijn vrouw Astrid die ook mee op reis gaat en voor extra begeleiding zorgt tijdens de wrakduik instructie en opdrachten.

Samen fotograferen ze de plantjes en diertjes die ze vinden, samen gaan ze met de RIB met side scan sonar op zoek naar vergeten wrakken in de Westerschelde en de voordelta, of verder weg in Bretagne (F) en Cornwall (GB).

Roel pakt die dingen heel serieus aan. Direct voor het strand van Westkapelle verzamelde en fotografeerde hij de stille getuigen van de fel bevochten geallieerde landing uit 1944. Daar werd een speciale tentoonstelling aan gewijd en veel van zijn materiaal behoort nu tot de permanente collectie van het Dijk- en Oorlogsmuseum „Het Polderhuis”.

In de Grote Vaderlandse Oorlog (WWII) is Odessa en de gehele Krim het toneel geweest van langdurige en zware gevechten en daarvan zullen de sporen onder water ook nu nog terug te vinden zijn. Dat maakt het tot een unieke plaats voor deze specialisatie wrakduiken: niet alleen de skills en de ervaring, maar ook de historische vondsten.

Duikinformatie

 • Zicht tussen de 10 en 20 meter
 • Watertemperatuur aan oppervlak 24 graden
 • Watertemperatuur op 15 meter gemiddeld 12 graden
 • Semidroogpak of droogpak is aan te raden
 • Temperatuur tussen de 25 en 30 graden
 • SMB verplicht
 • Onderwaterlamp zeer aan te raden
 • 12 L Tank staal met DIN aansluiting
 • Dubbeltank toeslag € 30 p.p. (van te voren opgeven)
 • Minimaal 2-ster duikbrevet (of Advanced Open Water)

Wrakken

Nikolay Militair schip met nog onbekende herkomst
Angara Een 60 meter lang schip
Theodorick Duits militairschip
Salzburg (meerdere duiken) Gevangenentransport capsule uit de 2e Wereldoorlog die uit een Russische onderzeeër tot zinken werd gebracht. Hierdoor kwamen meer dan 2100 mensen om het leven
Grodellia Een Duitse militaire tank
Dürnstein Radarstoomboot (passagiersschip)
Vidgelia, Ungvar en Viforul 3 Romeinse torpedoschepen
Carlo Alberto Italiaans pantserschip
Onega (meerdere duiken) Enorm groot schip met visfabriek aan boord
Bryansk Russisch schip die in de wereldoorlog door de Duitsen tot zinken is gebracht
Sulina Romaans Konings passagierschip
U52 Onderzeeër
Tevens is er tijdens de duiktrip mogelijkheid tot nachtduiken en vissen op een aantal plekken

Direct reisadvies? Bel gerust 0546 - 454 040

Laat uw reis op maat samenstellen