Sardine Run

Sardine Run; het grootste natuur spektakel op aarde!

Reis samenstellen

Sardine Run

Zuid Afrika

Vanaf: € 2850

Huisje Vliegreis inbegrepen
 • Duiken met miljoenen sardines
 • Actie en avontuur
 • Individueel en in groepsreis
 • 25 juni tot 25 juli

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Sardine Run Zuid Afrika

De grootste school vissen op aarde, het grootste natuurlijke spektakel ter wereld, de sardine run kan eigenlijk alleen beschreven worden met superlatieven.

Wat is de Sardine run precies?

Doordat koud water naar de kust geduwd wordt door een warmere golfstroom worden migrerende sardines als het ware opgesloten. Vanaf Port Elizabeth en East London naar het epicentrum van de sardinerun, Port St. Johns. Voor de kust van Port St. Johns hebben zich dolfijnen, walvissen, haaien, zeehonden, jan-van-genten en zelfs marlijnen verzamelt om te profiteren van dit jaarlijkse festijn.

Het doel is om de baitballs te vinden, waar alle actie plaatsvindt. De baitballs worden van onder aangevallen door dolfijnen en haaien, van boven door duikende jan-van-genten en soms zorgt een passerende bultrug ervoor dat er helemaal geen baitball meer overblijft.

De zoektocht naar baitballs gebeurd door middel van een ultralight vliegtuigje dat de zee afspeurt naar actie en dat doorgeeft aan de zodiac. Niets staat vast, het weer kan ruig zijn en de dagen op zee lang maar het zien van de sardinerun maakt alles goed!

Duiken tijdens de Sardine Run

In grote lijnen zal het programma zoals boven vermeld worden uitgevoerd. Indien nodig wordt het programma aangepast. Aanpassingen kunnen nodig zijn o.a. door weersomstandigheden. Van een ieder wordt verwacht dat hij/zij bekend is met deze omstandigheden, de periode waarin de sardines naar de kust komen is eind juni/begin juli, een periode waarin een stralend blauwe hemel ook kan worden afgewisseld met regen en storm.

Een ieder is ook bekend met het feit dat deze trip (en we doen natuurlijk 100% ons best) op een teleurstelling kan uitlopen. Dit heeft natuurlijk vooral betrekking op de sardines, zijn ze er wel of niet en kunnen we er naar toe, of niet.

De dagen dat we op zoek gaan naar de sardines zullen lange dagen aan boord van de Zodiac zijn. Houd rekening met pittige lanceringen van het strand (hoge golven). Houd ook rekening met fysieke inspanning, het vele klauteren in en uit de Zodiac vergt nog al kracht. De bemanning is zeer ervaren en het is dan ook uitermate belangrijk naar de aanwijzingen van de bemanning te luisteren en nog belangrijker deze aanwijzingen ook op te volgen.

Toegevoegd aan de bemanning is een zeer ervaren ‘skipper’. Deze skipper werkt voor de Natal Sharks Board en zal dagelijks door de locale bevolking en de Board op de hoogte worden gehouden waar de sardines zich bevinden.

Hoe gaan we te werk tijdens de Sardine Run dagen

Na het ontbijt om omstreeks 7 uur, stappen we in de Landrover naar Mapusi naar een spectaculaire riviermonding.  Hier is de plek vanwaar de Zodiac wordt gelanceerd en de flessen worden gevuld. Als er sardines zijn gaan we erop af. Onze snorkelset is altijd paraat. Als er een school sardines wordt gezien gaan we snorkelend het water in. Blijkt het een grote school te zijn of komen we een ‘echte baitball’ tegen dan…. uitrusting aan en het water in. Gemiddelde duiktijden zijn kort, zo’n 5 tot 15 minuten. Daarom nemen we per duiker 1 fles mee aan boord. Er is geen nitrox beschikbaar. Flessen worden gevuld door ons ‘eigen’ compressor team. Vullen gaat niet zo snel, 15 minuten per fles. Mochten er onverhoopt geen sardines zijn dan gaan we op zoek naar dolfijnen en walvissen.

Beste reisperiode Sardine Run is tussen eind juni en eind juli.

Ocean View Hotel in Coffee Bay

Verblijf tijdens de Sardine Run is in het familiaire Ocean View Hotel in Coffee Bay. Gelegen tussen de hoge kliffen en de mooie zee. Een 2-persoonskamer is voorzien van een outdoor patio met meubels, en suite badkamer, koffie- en thee voorzieningen. en een ventilator. Ontbijt en avondmaaltijd is inbegrepen.

 

 

Reissom 8-daagse reis Sardine Run
vanaf € 2850,- per persoon

 • Vluchten Amsterdam – Durban
 • 1 overnachting in Johannesburg
 • Transfer Durban – Coffee Bay
 • 5 nachten verblijf in het Ocean View Hotel (2-pk)
 • Verblijf op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Fles, lucht & lood
 • 4 dagen aan boord van de boot
 • Bootdagen incl. lunch, fruit, snacks, sap en water
 • Lucht support met ultra light vliegtuigje
 • Ervaren duikgidsen

Vliegticket Durban

In bovengenoemde prijs is een vluchtprijs van € 800,- p.p inbegrepen. Op het moment dat u boekt wordt de daadwerkelijke vluchtprijs bepaald. Dit kan soms voordeliger zijn, maar soms ook niet.

Verlengen duikvakantie Sardine Run

Het is mogelijk om de Sardine Run te verlengen met een verblijf in:

 • Extra nacht en 1 bootdag Sardine Run
 • Durban (tijgerhaaien, raggies, zambezihaaien)
 • Kaapstad (witte haaien)

Meerprijs is op aanvraag.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen