NOB Lezersreis Komodo

NOB Lezersreis Komodo met specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd

Reis samenstellen

NOB Lezersreis Komodo

Komodo | Indonesië

Vanaf: € 1835

Huisje Vliegreis inbegrepen
 • Reisdatum: 8 – 17 november 2018
 • 14 bootduiken Komodo N.P.
 • NOB Specialisatie Onderwaterbiologie
 • Door Rob Kool

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

NOB Lezersreis Komodo

Een unieke samenwerking tussen NOB, Onderwatersport en EWDR heeft ertoe geleid dat we de krachten bundelen in een groepsreis naar Komodo met een specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd. En die is al snel succesvol gebleken want in 2017 is de eerste editie van deze reis geweest.

Tijdens het verblijf maak je 14 duiken die als doel hebben je met een ander oog te laten kijken naar het onderwaterleven. Daarbij word in 6 lessen van 1,5 uur theorie gegeven vanuit het boek, waarbij je daarna direct aan de slag gaat want bij deze cursus wordt de theorie onmiddellijk gevolgd door de praktijk. Zo ga je zelf op zoek naar de verschillende dier- en plantengroepen in en rond het koraalrif.

De cursus is meer dan een (fotografische) jacht op soorten. Je kijkt ook naar de samenhang tussen de soorten, hun omgeving en het gedrag. Dit alles aan de hand van het meest unieke specialisatie boek van de NOB: 540 pagina’s met heel veel beeld en boeiende tekst. Dit boek is uiteraard bij de reis inbegrepen.

NOB Lezersreis Komodo | accommodatie

Overnachting in een gedeelde 2-persoonskamer bij Golo Hilltop, gelegen net iets buiten Labuan Bajo. Net op loopafstand van de duikschool (20 min) en anders pak je een bemo-busje naar de haven of retour…. want dan is het bergop 😉  Meer informatie over Golo Hilltop. 

NOB Lezersreis Komodo | duikschool

Duikschool van Divine Diving bevindt zich in het centrum (1 lange straat) van Labuan Bajo. Het is een duikschool onder het management van de Nederlandse Maria Aben. U maakt gedurende uw verblijf 14 bootduiken per persoon, 3 per dag en op één dag 2 duiken en een bezoek aan Rinca voor de Komodovaranen. Het duiken is inclusief lucht, lood en fles. Duikmaterialen kunt u ter plaatse huren.

U maakt duiken met de dagboot de Naring waarop 16 personen mee kunnen. Mocht de groep groter worden, zal er een grotere boot ingezet worden. Aan boord van de Naring wordt een heerlijke maaltijd bereid en zijn snacks en consumpties voorradig.

Tijdens de dagtrip wordt er tussen het duiken toelichting gegeven door Rob Kool. In de namiddag komt de boot terug in de haven. Daarna zal er een 1,5 uur cursus gegeven worden d.m.v. het meegebrachte cursusmateriaal en de foto’s van elkaar. Een onderwatercamera meenemen is eigenlijk een must tijdens deze specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd. Zo kan je de soorten laten zien en ook gaan benoemen aan de hand van het lesmateriaal en elkaars kennis.

NOB Lezersreis Komodo | Specialisatie Onderwaterbiologie

In Komodo volg je de nieuwe NOB-specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd. Deze cursus is meer dan kijken naar soorten. Je krijgt ook inzicht in de samenhang tussen de verschillende soorten en hun omgeving en het gedrag dat ze vertonen. Dit alles aan de hand van het meest unieke lesboek van de NOB: 540 pagina’s met heel veel beeld en boeiende tekst. Belangrijk binnen de cursus is de vraag wat ieder gebied zo uniek maakt. Je krijgt voorbeelden van een aantal gebieden zodat je ze kunt vergelijken.

NOB Lezersreis Komodo | Brevettering

Rob Kool, een van de “trekkers” en auteurs van het cursusboek, verzorgt iedere dag de theorie waarbij je ook zelf aan de slag gaat. Want bij deze cursus wordt de theorie onmiddellijk gevolgd door de praktijk. Zo krijg je de kans om in het warme water bij Shimoni zelf op zoek te gaan naar de verschillende dier- en plantengroepen in en rond het rif. Om de specialisatie af te ronden wordt gevraagd een verslag te maken. De vorm is vrij. Het kan een fotoserie, collage, powerpoint of kort verhaal zijn. Rob Kool verwerkt de inzendingen in een digitaal reisverslag dat je na afloop van de reis krijgt toegezonden. Een uniek document na een unieke reis, uitgewerkt door een van de auteurs van Onderwaterbiologie Wereldwijd.

 

10-daagse NOB Lezersreis Komodo
vanaf € 1835 p.p.

 • Vlucht Amsterdam – Denpasar met Singapore Airlines
 • 30 kg ruimbagage
 • Denpasar – Labuan Bajo met lokale luchtvaartmaatschappij incl. 20 kg
 • 7 overnachtingen in gedeelde 2-persoons kamer
 • Verblijf obv ontbijt
 • 14 bootduiken
 • Bezoek aan Rinca voor de Komodovaranen
 • Duiken incl. lucht, lood en fles
 • Transfer luchthaven – Hotel en v.v.
 • NOB specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd
 • Begeleiding en cursusleider Rob Kool
 • Boek Onderwaterbiologie Wereldwijd à € 60,-
 • Brevettering cursus door NOB

Exclusief

 • Verlenging Flores
 • Huur duikuitrusting
 • Geen NOB lid? Toeslag € 33,- (rechtstreeks aan NOB betalen)
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Duik-, reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen

Op het moment dat je een reservering maakt voor deze duikreis, zullen wij een optie plaatsen op de vlucht. Als het minimum aantal deelnemers niet gehaald wordt, wordt de groepsreis verschoven naar voorjaar 2018. De exacte vluchtprijs wordt bepaald op het moment van inboeken. Daarom staat er bij de reissom een indicatie van de vluchtprijs. Deze prijs is gebaseerd op de laagste boekingsklasse.

Het is mogelijk om de reis te verlengen met een 3- of 4-daagse liveaboard op de Weta Molas of een 5-daagse rondreis over Flores (€435 p.p.) Vraag naar de mogelijkheden.

Gegarandeerd vertrek

De inschrijving is op de Duikvaker begonnen. Hopelijk kunnen we snel zeggen of er gegarandeerd vertrek is.

Verlenging 5-daagse rondreis Flores
€ 525,- p.p

Dag 1 Labuan Bajo – Ruteng

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar Ruteng. Onderweg stopt u in Melo om te genieten van het mooie uitzicht over Labuan Bajo en de omgeving. Na de stop rijdt u verder naar ‘Cunca Rami’, een waterval gelegen in een tropisch regenwoud setting. Hier kunt u genieten van een heerlijke verkoelende duik. De wandeling naar de waterval is zo’n 3 uur. Na het bezoek aan de waterval rijdt u verder en gaat u lunchen in Lembor. Hier kunt u ook vele rijstvelden zien en genieten van het mooie uitzicht. In Cancar maakt u een stop om te kijken naar de spinnenwebvormige rijstvelden. Daarna rijdt u verder naar Ruteng, waar u zult overnachten.

Dag 2 Ruteng – Bajawa

In de ochtend is de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt van Ruteng. Na het bezoek aan de markt rijdt u naar Ranamese Lake. Hier maakt u een stop om te kijken naar het mysterieuze meer. Een half uurtje voor Bajawa, in Aimere, is te zien hoe de lokale mensen hun eigen traditionele palmwijn (Arak) maken. U rijdt verder en gaat lunchen in Bajawa. Na de lunch brengt u een bezoek aan de relatief nieuwe vulkaan, Wawo Muda, met zijn kleurrijke meren. Deze vulkaan barste uit in januari 2001 en zijn landschap is nog steeds fascinerend. De trekking naar de kraters duurt ongeveer 3 uur, heen en terug. Om uw dag relaxed af te sluiten bezoekt u de Hot Springs van So’a. Daarna gaat u terug naar Bajawa waar u zult overnachten.

Dag 3 Bajawa – Moni

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het traditionele dorp Bena. Na het bezoek vervolgt u uw reis naar Ende. Vlak voor u de stad binnenkomt gaat u naar Blue Stone Beach. Op dit stand en in de omgeving kunt u de mooi gevormde blauwe stenen vinden. In Ende gaat u lunchen. In de namiddag rijdt u naar Moni waar u die nacht zal verblijven. Na het avondeten is er tijd om de traditionele dans van Moni/Ende te bewonderen, welke bijna elke avond wordt uitgevoerd.

Dag 4 & 5 Moni – Maumere

’s Ochtends vroeg rijdt u naar Kelimutu om het driekleurenmeer te bezoeken bij zonsopkomst. U loopt naar een uitzichtpunt en heeft een spectaculair uitzicht over de meren. Dan is er de mogelijk om naar bedenken te wandelen (1,5 uur) naar Moni of u kunt terug met de auto waarna u gaat ontbijten. In de namiddag bezoekt u Wolowaru of Jodpu met zijn traditionele ‘King’s house’. Vanuit hier rijdt u naar Maumere, onderweg kunt u een top maken bij Paga strand voor een drankje. In Maumere wordt u naar het hotel gebracht en stopt uw rondreis over Flores. De volgende morgen wordt u door mensen van het hotel naar de luchthaven gebracht, vanwaar uw vlucht vertrekt naar Bali.

Dag 6 Maumere – Bali – Amsterdam

NOB Komodo

 

 

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen