NOB ledenreis Honduras

NOB ledenreis Honduras | 13-22maart 2020

Reis samenstellen

NOB ledenreis Honduras

Utila, Honduras

Vanaf: € 1995

Huisje Vliegreis inbegrepen
  • Mooie locatie
  • NOB-cursusleider
  • Walvishaaien
  • Presentatie door marine bioloog

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

NOB ledenreis Honduras

Tijdens het verblijf van 7 nachten maak je 10 duiken die als doel hebben je met een ander oog te laten kijken naar het onderwaterleven. Daarbij word in 6 lessen van 1,5 uur theorie gegeven vanuit het boek, waarbij je daarna direct aan de slag gaat want bij deze cursus wordt de theorie onmiddellijk gevolgd door de praktijk. Zo ga je zelf op zoek naar de verschillende dier- en plantengroepen in en rond het koraalrif.

De cursus is meer dan een (fotografische) jacht op soorten. Je kijkt ook naar de samenhang tussen de soorten, hun omgeving en het gedrag. Dit alles aan de hand van het meest unieke specialisatie boek van de NOB: 540 pagina’s met heel veel beeld en boeiende tekst. Dit boek is uiteraard bij de reis inbegrepen.

Utila

Utila is het een leuk, klein eiland. Het is qua formaat iets kleiner dan Schiermonnikoog en de hoofdtaal is Engels (hoewel Spaans de hoofdtaal van Honduras is). Het enige dorpje op Utila is East Harbor en daar wonen ongeveer 4000 mensen. Ga lekker zonnen op het strand of winkelen in de hoofdstraat. Wil je liever actief bezig zijn? Dan kun je fietsen, waterskiën, wandelen of paardrijden. Maar ga vooral even lekker kajakken!

Mango Inn hotel

Het Mango Inn hotel bevindt zich op een goed bereikbare plek in het dorp. Zo zijn het strand, winkels en de haven slechts 5 minuten lopen. Op 10 minuten loopafstand bevindt zich het Utile Dive Center. De kamers en hutten zijn ruim opgezet en voorzien van een grote veranda, zodat je heerlijk buiten kunt zitten of luieren in de hangmat. Elke kamer heeft uitzicht op het zwembad en de tropische tuin. Daar is ook de bar en het restaurant, met heerlijke pizza’s uit de steenoven. Het is er sfeervol, gezellig en ontspannen. Ideaal dus voor lunch en diner.

Het Mango Inn biedt gratis WiFi en ook het vervoer van en naar de (lucht)haven wordt verzorgd. Bij het Mango Inn kom je in Caribische sferen!

Duiken op Utila

Voor zowel de beginnende duiker als de ervaren duiker is Utila een prima bestemming! Het water is helder en warm, het koraal kleurrijk en de vispopulatie tropisch en divers. De omstandigheden zijn dus perfect en er is veel te zien. Als je geluk hebt zie je zelfs de immens grote walvishaai!

Je kunt vanaf het strand zo de zee inlopen om te snorkelen, maar als je echt wilt duiken is er het Utila Dive Center. Utila Dive Center ondersteunt recreatief duiken, GoEco programma, technisch duiken en onderwaterfotografie en –video.

Utila is een van de Baai-eilanden voor de kust van de Republiek Honduras, die grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Honduras is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland met een bevolking van 8,5 miljoen mensen. Het is een van de minst ontwikkelde landen van Centraal-Amerika. Het binnenland bestaat voor circa eenderde uit bos waaronder tropische regen- en nevelwouden. Het duiken concentreert zich rond de Baai-eilanden.

Lezersreis Onderwaterbiologie Wereldwijd

  • Reis-/cursusdatum: 6 – 15 maart 2020.
  • Cursusleider: Rob Kool.
  • Prijs voor NOB-leden:vanaf € 1995,00 inclusief boek Onderwaterbiologie Wereldwijd en brevetkaart.

Reisverslagfragment van Rob Aarsen, vorige reis NOB Honduras;

Bij Utila Dive Center maak je ‘s ochtends of ’s middags twee duiken van maximaal een uur (allebei kan ook). Er zijn drie snelle boten waarmee de meeste duikplaatsen in een half uur zijn te bereiken. Het tempo is zeer relaxt. Als regel zwemmen we op maximaal 18 meter bij de boot vandaan, op 10 meter komen we terug. De veiligheidsstop doen we meestal op het dak van het rif of op het zand, heel af en toe in het blauw onder de SMB van gids Brooklyn of Celeste. De diepere noordkant met z’n steile wanden is toch wel het mooist. Bij Pinnacle vallen we op tien meter op het dak van het rif en duiken over de rand van de drop-off. De bodem is een grijsblauwe vlek in de verte, daar gaan we niet naar toe. We volgen de loodrechte koraalmuur tot we een grote pilaar bereiken die als een donkere toren uit de bodem oprijst. Daar keren we om. Aan deze kant van het eiland zit beduidend meer vis. Een grote rifbaars ligt in de luwte van een inham doodstil met z’n bek wijd open. Felblauwe en gele poetsvisjes zijn druk in de weer de bek vol tanden schoon te maken. Deze bedrijfskleding weerhoudt de baars ervan ze door te slikken. Daarnaast veel kleine, zwarte trekkersvissen en een gespikkelde murene. De tweede duik is zo mogelijk nog mooier. We landen op een schuine zandhelling vol koraalblokken. Het zonlicht wordt weerkaatst door de helwitte bodem. Een stukje verderop stuiten we op een koraalmuur die we afzwemmen. Op het overbevolkte dak van het rif vecht het leven om een plekje. Vuurkoraal groeit dwars door een spons. Sponzen groeien door waaierkoralen; het gevecht om huisvesting gaat hier op leven en dood.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen