Liveaboard: MV Oceania
Luxueus door Papoea Nieuw Guinea cruisen en duiken in het onbekende….
De nieuwste liveaboard in Papoea Nieuw Guinea
Sinds begin 2019 vaart er een nieuwe boot door de wateren van Papoea Nieuw Guinea, namelijk de MV Oceania. Én wat een boot is dat zeg… Alles is op de boot ruim opgezet, van het duikdek (met gloednieuwe compressor… Nitrox check) tot het lounge en restaurant gedeelte. Op de boot zijn in totaal 8 slaapkamers, elk geschikt voor 2 personen.
Verschillende vaarroutes
De thuisbasis van de MV Oceania is Walindi Plantation Resort, in Kimbe Bay. De meeste routes op de MV Oceania beginnen én eindigen hier. Handig want je kan indien gewenst vooraf of achteraf verblijven in het duikresort van Walindi. Ook ideaal als verlenging of als je geen stress wilt hebben om op tijd te zijn voor de afvaart. In sommige gevallen begint of eindigt de route in Rabaul of Alotau (Milne Bay). Voor deze twee locaties hebben we ook perfecte verlengingen Tawali Resort in Alotau en Rabaul – Kokopo Dive in Rabaul.
Route 1: WALINDI – Kimbe Bay – Witu Islands en/of Fathers Reefs – WALINDI
De meest aangeboden route begint en eindigt in Walindi. Afhankelijk van de exacte planning is de liveaboard 8 of 10 dagen. Vanuit Walindi vaar je rustig richting het meer oostelijk gelegen Father’s Reef. Ondertussen stop je bij verschillende duikstekken, waar je o.a. veel schildpadden vaak tegenkomt, mooi koraal en de grotere rifhaaien. Father’s Reef is absoluut één van de favoriete duiklocaties in Papoea Nieuw Guinea. Waarom? Vaar mee in het onderstaande filmpje van zusterschip de MV Febrina en kijk je ogen uit….
Route 2: RABAUL – Fathers Reef/ Kimbe Bay – WALINDI (of vice versa)
Deze route begint of eindigt in Rabaul. Rabaul ligt in het oosten van de provincie New Britain. Ooit was Rabaul een zeer belangrijk stadje in Papoea Nieuw Guinea onder andere vanwege de druk bezochte haven. Tegenwoordig is het nabij gelegen Kokopo drukker bezocht. De Oceania opereert dan ook inmiddels vanuit Kokopo. In Kokopo zijn de resorts en de luchthaven ook gevestigd, wel zo makkelijk.
In de Tweede Wereld Oorlog hadden de Japanners Rabaul bezet. Van deze bezetting vind je zowel boven als onderwater veel terug. Bovenwater kun je bijvoorbeeld ondergrondse gebouwen van de Japanners bezoeken, zo is er een 5 verdieping diep ziekenhuis (underground hospital) én ook zijn er nog verschillende wapens, musea en vliegtuigwrakken terug te vinden. Vliegtuig en bootwrakken vind je uiteraard ook onderwater terug. Bij de Duke of York islands liggen zelfs 2 compleet intacte tanks onderwater… de Oceania weet deze te vinden! Heb je een dag over in Rabaul? Beklim dan ook zeker de vulkaan die in 1994 tot uitbarsten kwam en eigenlijk iedereen uit Rabaul gejaagd heeft naar het nabij gelegen stadje Kokopo.
Rondom Rabaul is het dus vooral duiken op wrakken. Wrakken met een verhaal, met een geschiedenis. Aan de kant van Walindi is het duiken juist meer op riffen en sea mounts. Lekker gevarieerd.
Vlog: Rianne gaat duiken op de MV Oceania
Een dag op de MV Oceania
05:30 – Voor de vroege vogels staat er een continentaal ontbijtje klaar (toast, cornflakes, fruit, koffie)
06:30 – Elke ochtend bestel je voor de eerste duik je warme ontbijt… eieren, pannenkoeken, wentelteefjes, spek, worstjes…. tip bananen pannenkoeken!
06:45 – Duik briefing, nitrox analyseren, gereed maken voor de duik
07:00 – Eerste Duik (max. duiktijd 70 minuten)
09:00 – Lekker ontbijten
– Zonnebaden op het dek, boekje lezen, nog een extra kop koffie…
10:30 – Briefing!
10:45 – Tweede Duik (max. duiktijd 70 minuten)
13:00 – Lunchen (zeer gevarieerd aanbod, soep, vaak pasta/rijst/aardappel en verschillende groentes)
– Middag dutje, kletsen met buddy’s
14:30 – Briefing!
14:45 – Derde Duik (max. duiktijd 70 minuten)
– Relaxen, foto’s editten….
18:00 – Briefing!
18:15 – Nacht duik (max. duiktijd 60 minuten)
20:00 – Avondeten. Geweldig lekker eten, als je mazzel hebt is er een biefstuk aan boord.
– Bedtijd
Optionele route: ALOTAU – Greater Milne Bay – ALOTAU
(€4495,- p.p. voor 10 nachten, excl vlucht)
Tussen 3 februari en 20 maart 2020 verplaatst de MV Oceania zich naar Milne Bay. Een locatie zuidelijker in Papoea Nieuw Guinea, die je bereikt voor naar Alotau te vliegen in het oosten van New Guinea. In het voorjaar kun je in Papoea Nieuw Guinea het allermooiste duiken bij Milne Bay. De kapitein van de MV Oceania weet dat en verplaatst daarom voor een beperkte tijd zijn boot. Toen duikers Milne Bay ontdekte kwam Papoea Nieuw Guinea op de internationale duikkaart te staan, want hier duiken betekend een regenboog aan kleuren onderwater, mooie zeebergen met veel predators en tropische vissen, zwart zand dus ideale muck diving opties, een Manta Ray cleaning station en als je geluk hebt een school hamerhaaien! Zoals ze in Papua Nieuw Guinea zeggen…. Expect the unexpected. Deze route is uitstekend te combineren met een verlenging in het Tawali resort in Milne Bay.