IJsberg duiken in Groenland

Een tour voor elke duiker die droomt van het verkennen van ijsbergen – onder en bovenwater.

Reis samenstellen

IJsberg duiken in Groenland

Groenland

Vanaf: €

Boot
  • Groepsreis 19 t/m 26 Augustus 2023
  • Andere data ook mogelijk, individueel
  • Programma van 8 Dagen met ca. 8 duiken
  • Inclusief landexcursies

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Groenland! Het immense landschap met zijn steile bergen, gigantische fjorden en gletsjers zijn onvergetelijk. Ga met EWDR mee op groepsreis of individuele reis naar Groenland. We hebben een vol expeditie programma waarin we ca. 8 duiken gaan maken!

Je krijgt ook een voorproefje van hoe de Inuit-bewoners hier in het noordpoolgebied leven. Naast indrukwekkende jachtvaardigheden en een open en vriendelijk karakter, hebben de inheemse bewoners van Groenland in hun dagelijks leven te maken met sociale problemen en alcoholisme.

Op veel van onze boottochten zullen we walvissen spotten. Ze verblijven hier in groten getale om zich tijdens de zomermaanden te voeden met krill en lodde (een kleine vissoort). Het is vrij gebruikelijk om bultruggen, vinvissen en dwergvinvissen te observeren. Het is ook af en toe mogelijk om veel andere walvissoorten te observeren, waaronder orka’s en de enorme blauwe vinvis.

De verbazingwekkend gevarieerde en kleurrijke onderwaterwereld zal veel duikers verrassen. Je zult echte kelpbossen en koraalmuren ontdekken, en macrofotografen zullen de mogelijkheid hebben om uiterst zelden gefotografeerde soorten op camera te vangen.

Duikreis programma Groenland

Let op: Dit reisschema kan alleen als voorbeeld worden gezien. De complete tour is afhankelijk van het weer en de ijssituatie. Het kan zijn dat plannen tijdens de tour gewijzigd moeten worden!

Dag voor de reis: Aankomst in Reykjavik en overnachting. Afhankelijk van de aankomsttijd is een stadstour of een bezoek aan het thermaalbad “Blue Lagoon” mogelijk.

Dag 1: Vlucht van IJsland naar Groenland. Aankomst in Kulusuk en transfer naar het Icecamp. Diner.

Dag 2: Duikdag met checkduik in omgeving/dichtbij (ijsberg of koraalmuur). Gevolgd door duik- en walvisobservatietour – afhankelijk van het weer. Diner.

Dag 3: Dagtocht naar de Sermilik-fjord. Het is een van de top 10 ijsbergenproducerende fjorden in Groenland. De omringende gletsjers kalveren een groot aantal ijsbergen af ​​en je kunt ijs in alle kleuren, vormen en afmetingen zien. Zelfs in de zomer kunnen boten vaak niet te ver het fjord in, omdat het bijna volledig bedekt is met ijs. Hier gaan we twee duiken maken. Tijdens de boottochten kunnen we vaak walvissen (vooral bultruggen, finbacks en dwergvinvissen) observeren. Diner.

Dag 4: Landexcursiedag met diverse activiteiten. We kunnen bijvoorbeeld een werkplaats bezoeken om lokale Inuit-kunst (snijwerk) te zien en te kopen. Als u meer wilt weten over de geschiedenis van de regio, raden wij u een bezoek aan het museum aan. Bij mooi weer zijn diverse wandelingen en fototours een goed alternatief. Diner.

Dag 5: Duikdag met twee duiken, of een lange dagtocht per boot. Bijvoorbeeld naar het noorden naar de Knud Rasmussen-gletsjer en de verlaten Amerikaanse militaire basis bij Ikatek uit WO II. Hier kunnen we fantastische fotomomenten vinden en er is een zeer goede kans om walvissen te zien. Met een beetje geluk zien we misschien ook de afkalvende gletsjer. Diner.

Dag 6: Duikdag met twee duiken bij ijsbergen. Diner.

Dag 7: Landexcursie dag met verschillende activiteiten of walvissafari in de ochtend. Drogen en verpakken van de apparatuur. vertrek voorbereidingen. Diner en voor iedereen die daarna graag de kroeg bezoekt.

Dag 8: Vertrekdag. Boottransfer naar Kulusuk en vanaf hier vlucht naar Reykjavik / IJsland. Overnachting, of aansluitende vlucht naar thuisluchthaven.

Dag na de reis: Laatste reisdag voor degenen die een nacht in IJsland moeten blijven*.

De weersomstandigheden tijdens deze tour kunnen moeilijk zijn. Het kan grote veranderingen in het expeditieprogramma veroorzaken. Storm of mist kan zelfs volledig verlies van duikdagen veroorzaken. Ook de ijssituatie kan een beslissende invloed hebben op welke regio’s we tijdens de expeditie kunnen bezoeken en waar we kunnen duiken.

Prijs & beschikbaarheid op aanvraag.

Data in 2023 & 2024:

2023
5 augustus – 12 augustus
12 augustus – 19 augustus
19 augustus – 26 augustus
26 augustus – 2 september
2 september – 9 september

2024
3 augustus – 10 augustus
10 augustus – 17 augustus
31 augustus – 7 september

Duiken in Groenland

Voor de duiktochtenwordt een kleine boot  gebruikt die ruimte biedt aan 5-7 duikers. In Tasiilaq is een auto beschikbaar voor het vervoeren van duikuitrusting.

Trainingsvereisten:
– ervaren koudwaterduiker
– minimaal 20 gelogde droogpakduiken in de afgelopen 2 jaar

Geleverd worden stalen tanks met dubbele DIN-aansluitingen (200 bar) en een inhoud van 12 of 15 liter en lood.

Op de boot hebben is een ladder die speciaal is ontworpen om duikers gemakkelijk toegang te geven in en uit het water.
Een droog duikpak en twee aparte ademautomaten is essentieel (vereist!).
De dieptelimiet is 25 meter voor watertemperaturen van +1°C  en meer.
De dieptelimiet is 15 meter vanaf 0°C en lager (verhoogd risico bevriezen ademautomaat).

We doen veel duiken bij ijsbergen waar speciale veiligheidsregels gevolgd moeten worden. Deze veiligheidsvoorschriften worden uitgelegd terwijl u nog aan boord bent voor de duik en zullen individueel worden aangepast aan elke respectievelijke duik.

Zuurstofuitrusting voor duiknoodgevallen is aan boord beschikbaar.

Weersomstandigheden in Groenland

Weersvoorspellingen zijn over het algemeen moeilijk te maken voor deze tours omdat ze plaats vinden in poolgebieden waar het weer minder stabiel kan zijn dan op andere plaatsen. In de nazomer is er echter een goede kans op zonneschijn en rustig weer in Groenland. De dagen zijn nog lang, maar eind augustus/begin september wordt er soms ongelooflijk intensief noorderlicht waargenomen. Regen en mist zijn echter ook mogelijk.

Het weer kan het verloop van de reis aanzienlijk beïnvloeden omdat de boten de haven niet kunnen verlaten bij harde wind of storm. De luchttemperatuur varieert meestal tussen +3°C en +8°C. Passagiers die vaak last hebben van zeeziekte, dienen relevante medicijnen mee te nemen, zoals pillen of kauwgom. Aan boord zijn waterdichte pakken en reddingsvesten aanwezig.

Alle deelnemers moeten hun eigen warme en weerbestendige kleding en schoenen meenemen. Vervoer alle gevoelige apparatuur zoals camera’s in waterbestendige en schokbestendige tassen of koffers. Alle deelnemers zijn verantwoordelijk voor hun uitrusting voor de gehele duur van hun reis!

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen