Duiken Groenland

Duiken in de grootste Fjord ter wereld

Reis samenstellen

Duiken Groenland

Groenland

Vanaf: € 4125

Boot
 • Wees een van de eerste duikers!
 • Grootste Fjord ter wereld
 • Muskusossen & het noorderlicht
 • Ook in combinatie met ijsland

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Duiken Groenland

Zomer op de toendra, ijsbergen, muskusossen, steile kliffen en prachtige vergezichten. Alleen in de late zomer, begin van de herfst is er een korte periode waar het mogelijk is om de fjorden in Oost Groenland in te varen. Het pakijs is dan genoeg opengebroken om er met een schip tussendoor te varen. Er is praktisch nog nooit in dit fjordensysteem gedoken en Eigen Wijze DUIKreizen was de eerste die dit met een groep avonturiers heeft gedaan. Nu kun je zelf ontdekken wat Groenland bijzonder maakt.

Er zijn per jaar maar een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

In ieder geval zullen steile wanden, ijs en ijsbergen een groot deel uitmaken van de duikervaring.

Mogelijk reisschema Duiken groenland

Dag 1. Vlucht van Amsterdam naar Oslo. Omdat de vlucht naar Spitsbergen niet aansluit overnachten we 1 nacht in Oslo.
Dag 2. Vlucht naar Longyearbyen, de hoofdstad van het eiland Spitsbergen. Na de inscheping is er nog de mogelijkheid wat van het eiland te zien.
Dag 3. Er wordt koers gezet naar de noordkant van Spitsbergen naar de Raudfjord met een aantal spectaculaire gletsjers. Voor de duikers de eerste kans om in het water te springen.
Dag 5 & 6. Dagen op zee, op weg naar Groenland. Onderweg vliegen stormvogels, zeemeeuwen, jan-van-genten en zeekoeten de Ortelius voorbij, die net als wij de Poolcirkel passeren. De eerste ijsbergen verschijnen aan de horizon en met wat geluk zien we ook walvissen.
Dag 7. We bereiken Groenland en tussen het zee-ijs door maken we onze eerste landing bij Myggeburten. De toendra wordt bevolkt door muskusossen en de meertjes op de toendra zijn het thuis van Arctische ganzen. We varen door de Kaiser Franz Joseph Fjord met imposante kliffen aan beide zijden, ondertussen manoeuvrerend langs grote ijsbergen.
Dag 8. Bij Blomster Bugt gaan we aan land om bijzondere geologische landschappen te zien. Zowel hazen als noordelijke duikers moeten hier te zien zijn. In de middag varen we naar Teufelschloss en wellicht gaan we ’s avonds nog een keer aan land.
Dag 9. De eerste helft van de dag brengen we door in Antarctivahavn, een weidse vallei met een kudde muskusossen. In deze tijd van het jaar zorgen de herfstkleuren voor een nog mooier landschap!
Dag 10. Vandaag bereiken we de Scoresby Sund en varen de ruige fjord binnen. Op weg naar Sydkap passeren we een verlaten nederzetting van jagers. Zij bouwden huizen van de baleinen van de Groenlandse walvis. Nu leven muskusossen en lemmingen er van de schaarse vegetatie.
Dag 11. Cape Hofmann Halvø is de plek waar we vandaag aan land gaan, een betrouwbare plek voor het spotten van muskusossen.
Dag 12. In het noordwesten van de fjord liggen ijsbergen van soms wel meer dan 100 meter hoog en een kilometer lang. De meeste ijsbergen liggen echter vast omdat de fjord hier (maar) 400 meter diep is.
Dag 13. Bij de grootste nederzetting van de Scoresby Fjord, wel 400 zielen groot, kun je postzegels kopen, of kijken hoe men zich klaarmaakt voor de komende winter.
Dag 14. Een hele dag op zee met misschien wel kans op walvissen.
Dag 15. Aankomst in het noorden van IJsland. Het is nog een tocht van 6 uur voordat we aankomen in Reykjavik. Hier hebben we de laatste overnachting en gezellige afsluiting van de reis.
Dag 16. Vlucht van Reykjavik naar Amsterdam. Het is uiteraard ook mogelijk om het verblijf in IJsland met enkele dagen te verlengen.

Duiken Groenland: het Schip de Ortelius

Het schip de Ortelius is een uitstekend schip voor poolexpedities. De boeg is verstevigd en kan dus tegen een stootje. Juist door deze verstevigde boeg kan de Ortelius op plekken komen die voor andere schepen onbereikbaar zijn.

Het schip is gebouwd in 1989 in Polen en is gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Recent is het schip helemaal verbouwd en vernoemd naar Abraham Ortelius, die de eerste atlas ter wereld uitbracht, de Theatrum Orbis Terrarum in 1570.

Er kunnen 106 passagiers mee aan boord en er zijn 2 restaurants, een bar annex zaal voor lezingen en een sauna. Voor de expedities zijn er 11 zodiacs aanwezig op het schip.
De hutten variëren van 4-persoonshutten met gedeelde douches tot de luxe suites. Alle hutten zijn functioneel en comfortabel ingericht.

Land Excursies

Naast het duiken is er uiteraard ook de mogelijkheid om mee te gaan met de landexcursies die elke dag worden uitgevoerd door de ‘gewone’ deelnemers aan deze expeditie.

Duiken

Het duiken in de Scoresby Sound zal vergelijkbaar zijn met andere Arctische duiken zoals bij Spitsbergen. Rotsen met hier en daar begroeiing. Wellicht zien we walrussen en hopelijk en met (heel) veel geluk gaan we de Groenlandhaai zien die in deze fjord voorkomt! Het zicht zal redelijk zijn als we niet te dicht in de buurt van de riviermonden komen. Er zullen duiken gemaakt worden langs de drop off’s, en bij de ijsbergen die in de fjord ronddrijven.

Er worden in totaal 10 duiken gemaakt en normatiter 2 duiken per dag.

De duikers dienen ervaren droogpakduikers te zijn en bekend met duiken in koud(er) water. Normaliter worden er 1-2 duiken per dag gemaakt afhankelijk van de omstandigheden. Compressors, flessen, lucht en lood is aan boord, al het overige dienen de duikers zelf mee te nemen.
Verlenging

Na de expeditie is het mogelijk om de reis te verlengen in IJsland

Voor niet duikende partners of voor duikers die graag duiken maar niet in koud water is er ook (beperkt) de mogelijkheid om mee te reizen met deze expeditie. Je kunt dan mee met de reguliere landexcursies. Meer informatie op aanvraag.

Prijs voor een 4-persoonshut € 4.125,- per persoon (met gedeelde douche WC)

 • Prijs is inclusief:
 • Vluchten Amsterdam – Oslo – Spitsbergen en Reykjavik – Amsterdam
 • Alle benodigde transfers
 • 13 dagen/ 12 nachten aan boord in gekozen huttype
 • Volpension (ontbijt, lunch, diner)
 • 10 duiken
 • Excursies zoals aangeboden aan boord
 • Lezingen aan boord van biologen en expeditieleiders
 • 1 overnachting in Reykjavik en 1 overnachting in Oslo

Prijs is exclusief:

 • Duikuitrusting, deze dient zelf meegenomen te worden
 • Eventuele verlenging in IJsland
 • Drankjes aan boord
 • Fooien voor de bemanning

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen